1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Поругани ли са костите на антифашистите от разрушената братската могила до читалището на гр.Попово?

В края на изминалата година като лош новогодишен подарък за Попово във вестник „168 часа” излезе статия, озаглавена „Кмет от БСП държи кости на антифашисти в мазе”. По принцип отново става дума за бившата братска могила, която се намираше в градинката под читалището. В статията се преразказва един „драматичен разказ” на Иван Атанасов, пенсионер – бивш директор на Исторически музей-Попово. Един драматичен разказ, сбор от кратък урок по нова история, манипулативни твърдения, слухове и неистини, целящ да постигне постоянно повтаряната от него теза в дух, че всичко, което се върши от управата на  Попово е срам и безобразие. Обвинявайки местната структура на БСП, БАС-Попово и „общинарите” той за пореден път без ни най-малко да се притеснява от това, което е наговорил пред журналистките окичва статията и със собствения си портрет. За спомен на четящите!

Няма да ви преразказваме цялата статия. Достатъчно е грозна и злепоставяща града ни, за да я описваме отново! Ще се спрем на фактологията и най-вече на това, което той изопачава, скрива или не си прави труда да научи. Защото не му е удобно. Не му пасва в апокалиптичната картина, която се опитва да сътвори.

През пролетта на 2009 г. започна реализирането на проект “Интегрирано подобряване на културната инфраструктура в община Попово за осигуряване на равен достъп и социално включване”. В най-общ план проектът предвиждаше саниране, основно ремонтиране или преустройство, отговарящо на съвременните изисквания на седем читалищни сгради на територията на община Попово и Дома на културата в града. Поповчани и гостите ни вече са виждали част от резултатите от този проект – на лице е една красива сграда – достоен символ на града!

Изобщо не е вярно, че „никой от общинарите, с които е съгласуван проекта, не е помислил за костницата пред читалището”, както твърди небезизвестния в Попово и село Ковачевец Иван Атанасов. Още преди започването на изкопните дейности пред поповската читалищна сграда по нареждане на кмета на Общината бе направена проверка на строителната линия от зам.-кмета Гецо Гецов и директора на дирекция „Териториално и селищно устройство и екология”, инж. Николай Николов. Констатацията от проверката бе, че братската могила ще бъде засегната при изкопните работи и костите на загиналите антифашисти трябва временно да се преместят.  Пак по нареждане на кмета на Общината бе направен опит за отваряне на бетонния похлупак, закриващ гробното съоръжение за да се прегледа състоянието им и да се прецени как те да бъдат извадени и транспортирани. Хората, изпратени да извършат това дори не успяха да помръднат дебелия над 20 см похлупак, тежащ не по малко от 300 кг за да прегледат състоянието им. Взето бе решение да се потърси техника или да се използва след няколко дни кран на строителната фирма за отместването на похлупака и прибирането на тленните останки. През тези няколко дни една от земекопните машини на строителната фирма, разкопаваща терена пред Читалището достига до бетоновото съоръжение и поврежда капака, като леко го измества и отчупва единия му край. Изкопните дейности около гробницата веднага са прекратени до последвалото изваждане на костите. Плод на патологично развинтена фантазия е, казаното „уличните кучета почнаха да влачат част от останките”. Костите до тяхното изваждане и временно предаване за съхранение във фондохранилището на музея в Попово (а не в „някакво прашно мазе в мръсен чувал сред вехтории”, според даващия „интервюто” не са излизали по никакъв повод и начин от дълбоката гробна камера!

Не отговаря на истината твърдението, че „родствениците на хората, чиито останки се намират в чувала, повече от година водят борба с институциите, за да може близките им да бъдат погребани в гробището и да намерят покой”. Няма родственик до днешна дата, който да е предявил претенции за костите (друг е въпросът как те могат да бъдат разпознати точно на кого от тримата загинали са) към администрацията на Община Попово! Всички хора, които проявиха интерес към тяхната съдба са осведомени за намеренията на Общината и не са се възпротивили. Изобщо и не е ставало въпрос за идеология, партийна принадлежност, пропаганда или политика. Всеки, който посети Попово може да се увери сам, че няма нито един премахнат или преместен паметник в града от десетилетия насам! Историята на Попово с нейните материални символи е напълно запазена, като целта на днешната управа на града е постепенно да се изградят и добавят нови паметници на заслужили за града хора без да се унищожава или размества това, което вече е направено от миналите поколения. Както е и в повечето от модерните западноевропейски държави.

По молба на Съюза на ветераните от войните още през зимата на 2009 г. бе взето решение за изграждане на Мемориален комплекс на загиналите за Отечеството поповчани. В този комплекс освен дългоочаквания от поколения поповчани войнишки паметник ще бъде отредено място и за тленните останки на тримата комунисти, загинали във въстанието от 1923 г. По инициатива и предложение на Българския антифашисти съюз - Попово се разгледа и се обмисля и втори вариант – да бъде направена отново скромна гробница с паметник в градинката между Читалището и Историческия музей и там да бъдат положени костите на тези септемврийци. Няма как и двата упоменати по-горе варианта да се случат веднага – за първия се очаква през тази финансова и календарна година ОбС-Попово да гласува необходимите средства, а за втория да бъде окончателно завършен главния подход към реконструираната читалищна сграда за да се оформи отново и окончателно градинката пред Читалището и да се определи и мястото на гробницата.

Ще повторим отново за тези наши съграждани, на които няколко безотговорни „местни специалисти по всичко” се опитват да натрапят в поредната си дребна интрига: няма гавра или поругаване на тленни останки, няма  искания от близките на загиналите, както не е имало и борба с институциите, ни най-малко пък тленните останки на тези хора са ръфани от кучета и лазени от плъхове! Който не вярва може да посети историческия музей и да се увери сам. Няма и официално изказано становище на духовенството в града по този повод.

Авторите на компрометиращата статия във вестник „168 часа” Галина Ганева, Бисерка Борисова, без да познават морала на хората, с които са влезли в контакт и на които са се предоверили са направили една лоша услуга на Попово. В духът на отрицанието и на вече започнала предизборна кампания. Били са използвани от наши съграждани, даващи мило и драго да злепоставят всичко, което се случва тук без да подбират средствата си и без да се притесняват от това, че много повече вредят на имиджа на града, отколкото на така мразената от тях негова управа.

от Пресцентъра на Община Попово

placeholder