1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Скандал в Поповската болница

ПечатЕ-поща

Единствено като скандал може да се определят опитите за менторство и кадруване на две търговищки областни чиновнички – Венка Стоянова – Директор на РЦЗ и Галина Русева – Директор на ЦСМП, по време на поискана от тях среща с лекарите и медицинските работници от Попово, проведена от 11 часа на 27 май 2011 г. Формалният повод е сигнал от работещите в спешна помощ срещу работата на лекарите от Общинската болница и липсата на условия за работа. С организацията й е бил натоварен управителят на болницата д-р Иван Димитров.

Той от своя страна кани Председателя на Общинския съвет, който е принципал на здравното заведение и Кмета на Общината д-р Людмил Веселинов. Предвид засиления обществен интерес към темата уведомява и представителите на местните медии. Целта е била по време на тази среща да се проведе откровен разговор за проблемите на спешната помощ на територията на община Попово, чийто състояние от години е сериозен повод за недоволство сред хората от региона. В стил на работа са се превърнали липсата на лекари в дежурните екипи, отказите за посещение на адреси, особено ако се намират извън чертите на града, ежедневните дружески почерпки, липсата и на елементарни набори от животоспасяващи лекарства.

Ниското качество на работата на Центъра за спешна помощ многократно е била обсъждана на различни общински форуми, било е и повод за сигнали от страна на ръководствата на Общината и Председателя на Общинския съвет. Практика е вече хората от общината при нужда нощно време да се обръщат към спешна помощ от съседните области.

Именно поради това буди недоумение позицията на двете здравни чиновнички, обявили за виновник за това състояние лекарския екип на поповската болница. Това тяхно поведение не е просто опит да се прехвърли проблема „от болната глава на здравата”. То граничи с наглост, защото именно те двете са в основата на целенасочените опити на Търговищкото областно ръководство да закрие общинската болница в Попово чрез умишлено орязване броя на клиничните пътеки за сметка на болницата в Омуртаг. Те стоят в основата и на изключването на поповската болница от списъка на здравните заведения, които могат да кандидатстват по оперативни програми за подобряване на материалната си база. Тенденциозността им се подсилва и от фактът, че всичко това става на фона на абсолютната незаинтересованост от страна на Търговищките РЦЗ и РЗОК и ЦСМП, нямащи никакви ангажименти и отказващи всякаква подкрепа за здравеопазването в община Попово. В тази ситуация единствената институция, подкрепяща всячески работата на болницата и ползваща всички законови средства за да осигури съществуването и е Общинската администрация в Попово, нагърбила се с отговорности, които следва да са приоритет на държавата чрез нейните областни структури. Двете чиновнички, едната от които на срещата е представена от своя заместник - Мариян Кючюков, обаче не пропускат да използват властта си, като първо разпореждат представителите на медиите да напуснат срещата, а след това канят Кмета на Общината и Председателя на Общинския съвет също да напуснат, като хора, които според тях нямат отношение към проблемите, предстоящи за обсъждане. Не ги укротява дори и острата реакция на Управителя на болницата - д-р Димитров, призовал ги да не превръщат срещата в партийна разпра.

Проявата на Стоянова в лицето на Кючуков и Русева не е просто липса на възпитание! Тя е поредна стъпка в една целенасочена и тенденциозна кампания, целяща закриването на Общинската болница в Попово. И скандалът тук не е игнорирането на местната власт!

Скандалът е пълното игнориране на интересите на над 40-те хиляди жители на общините Попово и Опака, очакващи да получат гарантирания им от Конституцията равен достъп до здравеопазване!

Скандал е поредния чиновнически опит на хора без необходимия административен капацитет да прикрият собствената си несъстоятелност чрез политизиране на една толкова чувствителна тема като здравето на хората!

От Пресцентъра на Община Попово

placeholder