1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Съдът отхвърли за пореден път повдигнато срещу кмета на Община Попово обвинение - сагата за недовършения блок в центъра на града продължава

ПечатЕ-поща

На 28-ми април Районен съд – Попово даде ход на делото срещу кмета на Общината д-р Людмил Веселинов. Той бе подсъдим за неизпълнение на съдебно решение във връзка с отказа му да отмени отчуждаването на имот в квартал 105, където в момента се издига новострояща се жилищна сграда (до Експресбанк). Едва ли е случайно, че подобно дело се води за втори път – идват избори и неудобните на властта кметове са на постоянен прицел до елиминирането им за вота на 23-ти октомври . Преди две години съдът в Попово осъди кмета Веселинов и му наложи глоба. След обжалване от страна на кмета, решението на Поповския съд бе отменено на следваща инстанция от Търговищки окръжен съд – кметът бе оправдан. Адвокатите на кмета на Общината поискаха отвод на прокурора по делото, Пламен Трифонов, и на съдия Галена Дякова, пояснявайки че те са предубедени и заинтересовани пряко от изхода на делото. Изтъкнато бе, че прокурорът е отказал искана от защитата експертиза и разпит на свидетел, а съдебният състав е същият, който е водил първото дело и е издал първата присъда, което го прави предубеден. С цел осигуряване на конфорт на обвиняемия при търсене на обективната истина, прокурорът и съдията се оттеглиха от случая, въпреки че на думи не признаха доводите на адвокатите.

Делото за прословутия имот и незавършения от години блок, с което поповската опозиция силно се надяваше да елеминира кмета Веселинов, радващ се на широка партийна и гражданска подкрепа, от участие в предстоящите местни избори тази есен бе прехвърлено за разглеждане от Разградския районен съд. Съдбата на кмета по това дело трябваше да се реши от незаинтересовани пряко от изхода му съдия и прокурор.

На 5-ти юли 2011 г. в публично заседание съдът се произнесе и реши: „Признава обвиняемият Людмил Димитров Веселинов за НЕВИНОВЕН”, т.е. невинен в обвинението, че е попречил и осуетил изпълнението на влезли в сила съдебни решения от 2006 до 2010 г. Съдът го ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение, като решението подлежи на обжалване и протестиране пред Разградски окръжен съд.

Най-вероятно и това дело, спечелено отново от кмета на Общината, ще бъде обжалвано и протестирано. Борбата за кметския стол в Община Попово със средства, разминаващи се с предизборната агитация и излагане на бъдещи управленчески модели продължава. Не, че тя през изминалите почти четири години се е водила с политически доводи и демократични средства!

В крайна сметка в центъра на Попово гражданите виждат резултата от несекващите дела с политически оттенък за имота в квартал 105 – един незавършен блок в ценралната част на града и семейства и хора, чакащи повече от 20 години да получат своите жилища на мястото на отчуждените си имоти. Кой печели и кой губи от политизирането на един в началото си частен иск – обикновените поповчани или тези, които се стремят да навредят на кмета без да подбират средствата за целта си?

placeholder