1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Гражданският „протест” на нереализирал се кандидат-кмет с логичен завършек

PDFПечатЕ-поща

Всички ние малко или много сме свидетели на незатихналите страсти от предизборната кампания „Кметски избори 2007” в община Попово и „незавършилата борба” за кметското място. Борба, в която бивши и настоящи опоненти на спечелилата предизборна коалиция и кмет влагат всичко от себе си. Без да се подбират средствата. Нали целта ги оправдава?

На 2-ри ноември 2009 г. членове и симпатизанти на новопоявилото се т. нар. Гражданско движение "За Попово", започнаха протест, обявявайки се против корупцията в съдебната система и срещу "престъпната практика сред магистратите от Търговище, кметът на община Попово Людмил Веселинов да бъде оправдаван на всяка цена и по всички дела". Конкретен повод – приключилото с оправдателна присъда съдебно дело срещу кмета на общината, на което опозицията и Гражданско движение „За Попово” възлагаше големи надежди.

“Кметът от есента (на 2009 г. – бел. ред.) няма да бъде кмет!” Това се носеше възторжено от уста на уста между повярвалите си много преди насрочването на делото на втора инстанция в Търговище. И толкова си бяха повярвали, че започнаха да раздават и отнемат постове, да подготвят списъци, да назначават и уволняват. Да разпределят...

И изгубили надежда за изборна победа или „бламиране” на победилия в кметската надпревара сегашен кмет д-р Л. Веселинов те се решиха на крайна мярка – груб и манипулативен натиск върху съда и съдебната система като цяло. В центъра на град Търговище се събра група от 15-тина човека, предвождана и ръководена от неуспелия кандидат-кмет на партия „Атака” в Попово Веселин Несторов. В групата, макар и трудно, се различаваха няколко от провъзгласилите се за членове на т. нар. движение „За Попово”.

С многобройни недоказани обвинения, публични клеветнически твърдения срещу кмета на Попово и заплахи срещу съда май общо-взето протече този митинг. Както водачът на митинга Веселин Несторов по-късно сам казва, че „представя работата на кмета на община Попово в негативна светлина, което да създаде отрицателно отношение на гражданите към него и това да помогне (на В. Несторов – бел. ред.) да успее в следващи избори”.

Съвсем логично последва дело, възбудено от засегната страна срещу водача на митинга и основния клеветящ – Веселин Несторов. Дело, целящо до голяма степен да пресече преминалите вече всякакви граници клевети и неспирни опити за манипулации на общественото мнение и на институциите. Въпреки последвалия опит за двоен натиск над съда от членове на Гражданско движение „За Попово” и самият подсъдим – в София и Русе, съдът отсъди безпристрастно и се произнесе: ВИНОВЕН!”

Ето и част от аргументите на съда: „От субективна страна подсъдимият (Веселин Несторов – бел. ред.) е действал при пряк умисъл - той съзнавал клеветническия характер на казаното от него, тъй като не е разполагал с никакви данни за противното, съзнавал е, че то не е вярно, знаел е чистото съдебно минало на тъжителя, предвиждал обществено опасните последици от поведението си и искал настъпването им, желаейки по този начин да урони авторитета на политическия си опонент и така да си гарантира собственото развитие”

„Утежняващи вината обстоятелства се явяват множеството клеветнически изрази, казани от подсъдимия при описаните събития и множеството квалифициращи обстоятелства, при които е извършено престъплението.

Макар и трудно, живеем в свободна и демократична държава. Днес всеки може да изказва своето мнение и да има своя собствена гражданска позиция по много и всякакви въпроси. Но наказанията на клеветите, манипулациите и лъжите са също част от демокрацията! Навсякъде по света!  За да имаме мярка.

А манипулативния натиск над съдебната система от общинския съветник Веселин Несторов и сие чрез Гражданско движение „За Попово” продължава и до сега...

от Пресцентъра на Община Попово

25.03.2011 г.

placeholder