1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Започва ваксинация срещу бяс при дивите хищници

PDFПечатЕ-поща

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопастност на храните стартира пролетния етап на ваксинация срещу бяс при дивите хищници.

Общинска администация ви уведомява, че през седващите две седмици на територията на общината ще бъдат изхвърлени ваксинални примамки от специално оборудвани самолети.

Ветеринарите препоръчват да не се пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка  ваксината може да бъде опасна за вашето здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опастност за здравето на останалите диви и домашни животни.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/3/2 см и имат специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците.

На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра.

За контрол на извършената ваксинация в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. Така че, не се стряскайте ако ви срещне лисица с цветни зъби.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните.

Пресцентър на Общината

placeholder