1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Прессъобщение относно МБАЛ-Попово

PDFПечатЕ-поща

Уважаеми госпожи и господа,

на 16 март 2018 г. , на специален брифинг, от Главна прокуратура на Република България обявиха, че готвят проверки за безстопанственост на няколко болници, намиращи се на ръба на фалита, според думите на говорителя на Главния прокурор. Уточнено бе, че става въпрос за „Пирогов“ и още шест болници, сред които и МБАЛ-Попово, като разследването щяло ще се води от Софийска градска прокуратура, за да не се поставят под съмнение близките взаимоотношения между прокурори и местни здравни власти в отделните населени места.

Още в самото начало следва да уточним, че до този момент в МБАЛ-Попово не е постъпвала официална информация за обхвата и насочеността на тази евентуална проверка, което не ни дава възможност да определим и нейната аргументираност. За съжаление, предпоставеността, звучаща в думите на Говорителя на Главния прокурор и свързването в различни медийни изяви на болницата в Попово с доказани случаи на злоупотреба, като този във ВМА-София, ни поставя в незавидната ситуация да доказваме невинност по несъществуващи вини. Болницата в Попово в никакъв случай не може да се включи в числото на здравните заведения заплашени от фалит, не кореспондират с нея и обвиненията за съществуването на схеми от типа „болница в болницата“!

Искаме да уведомим всички, че за последните 8 /осем/ месеца в МБАЛ–Попово са извършени 19 /деветнадесет/ проверки, включително и тези, които бяха инициирани от Главния прокурор в края на 2017 г., от всички възможни контролни инстанции. В материалите на нито една от извършените проверки няма констатации за извършени нарушения и безстопанственост. Тук искаме да вметнем, че проверките са извършвани от независими външни одитори, които нямат „близки взаимоотношения със здравните власти“ в региона!

С помощта на Община Попово и с разбирането на Общинския съвет, МБАЛ Попово успешно изпълнява финансовата си програма и все повече утвърждава своя професионален авторитет. Болницата няма необслужвани кредити и трайно просрочени задължения. Само като илюстрация ще споменем, че през изтеклата 2017 година през отделенията на болницата са преминали 3114 пациенти, от които над 1000 са жители на други общини – Търговище, Опака, Омуртаг, Антоново, Разград, Шумен, Русе, Сливен, София. През периода, в който към болницата бяха възстановени отделенията по хирургия, ортопедия и ОАИЛ, средно-месечния обем от медицински дейности нарасна от 85000 лева на 205000 лева. На базата на тези положителни резултати, ръководството на МБАЛ-Попово има намерение да кандидатства пред НЗОК за увеличаване обхвата и обема на извършваните медицински дейности.

Искаме ясно да се чуе и другото наше заявление – МБАЛ-Попово няма сключени договори с частни болници, които да дублират дейности, извършвани в общинската болница! В момента в здравното заведение работят 134 специалисти, покриващи всички дейности и клинични пътеки, за които болницата има издадени лицензи.

На фона на всичко това, ръководствата на Община Попово и МБАЛ-Попово изказват своето смущение от факта, че името на здравното заведение се свързва с опити за незаконно източване на средства от Здравната каса. Считаме, че някой се е постарал твърде усърдно, за да въведе в заблуждение и Министъра на здравеопазването, и Главния прокурор на Република България по отношение състоянието на общинската болница в Попово. В същото време, ние заявяваме категоричната си готовност да съдействаме на органите на прокуратурата при извършване на насрочените проверки.

placeholder