1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Нова книга за "Ковачевско кале" до Попово

PDFПечатЕ-поща

Излезе от печат научно-популярна, луксозна книжка, посветена на изминалите археологически проучвания на късноримския град „Ковачевско кале” до Попово.

Това е първата подобна книга, издадена от местен автор в област Търговище. В нея накратко се обобщава историята на 20-годишните археологически разкопки в крепостта и постигнатите от изследователите резултати. Т. нар. „Ковачевско кале” е описано и картирано първоначално още края на XIX век като „кале” и пътна станция от чешкия археолог Карел Шкорпил. В процеса на дългогодишните проучванията се оказа, че този римски град е един от важните късноримски градски центрове на територията на провинция Долна Мизия през IV-VI век.

Построен е като средно голям за времето си укрепен град в смутното време на Великото преселение на народите, претърпял години на разцвет и упадък в своята почти 3-вековна история. Градът, на който руините и до днес впечатляват пътуващите през Попово за Бяла, е преживял разорителните удари на племената готи и хуни, най-вероятно е унищожен и изоставен напълно след опустошителните нападения на аварите през 80-те години на VI век.

Книжката съдържа съвременни аероснимки, направени от хеликоптер през интервал от няколко години, които дават отлична представа на читателите за местонахождението и размера на „Ковачевско кале” и неговите околности. В нея са публикувани осъвременени планове от времето на първото описание на крепостта и снимки на проучваните обекти.

За любителите на археологията са обнародвани и няколко от възстановките на крепостната система отвътре и отвън, както и един разрез на триетажна кула. Триизмерните реконструкции, използвани в книгата са направени през лятото на 2009 г. от архитектурно студио „Мархис” – гр. Варна и остават и до днес пример за подражание на всички архитекти, работещи в областта на археологията.

Издаването на книжката е финансирано от издателство „Славена” – град Варна като част от тематичната му поредица „Културно-историческо наследство” и е един успешен принос в обнародването на археологически проучвания в област Търговище на достъпен език за масовия читател и любител на археологията.

Интересуващите се от история, археология и краезнание все още могат да си я закупят от книжарницата на фирма „Агроцентър” – Попово (намира се между офисите на Виваком и М-тел на бул. "България"), от павилиона за вестници и списания на  централния площад и от книжарския щанд в магазина на ЕТ "Пламко" в квартал "Запад", където се разпространява в ограничено количество.

Книгата може да се закупи и директно през сайта на издателство "Славена" - град Варна

placeholder