1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Боеве между кучета и прасета в село Дриново - Наказани

По повод излъчения на 23.02.2011 г. репортаж по националната телевизия bTV и по някои други медии със заглавие „Боеве между кучета и прасета в детска градина” в село Дриново, служители на Община Попово извършиха надлежна проверка. Бе констатирано, че част от телевизионния репортаж не отговаря на истината. Т. нар. „кървави сцени” не са се разиграли в двора на детската градина на селото, а в двора на съседна стопанска постройка (свинарник). Тъй като децата от градината нямат достъп до тази част на двора, то те не са и ставали свидетели на случващото се в съседния имот. Проверката установи, че посоченият в медиите имот е частен и е предоставен за ползване от ловджиите от частно лице, а не е общински, въпреки че тече процедура по неговото отчуждаване за нуждите на детската градина.

Никоя местна институция не е давала разрешение за използването на този селски двор за обучения на ловджийски кучета, извършвани от ловната дружинка. По нареждане на кмета на село Дриново полудивите животни, използвани от местната ловна дружинка са своевременно изкарани от този имот.

Според проверката на общината, организаторите на обучението на кучетата са били двама души, част от местната ловна дружинка. И двамата местни ловджии вече са санкционирани за проявена жестокост. На 25.02. 2011 г. са им направени и връчени актове за извършено нарушение на Закона за защита на животните от инспекторите от общинската администрация на Община Попово.

от Пресцентъра на Община Попово

placeholder