1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Предизвикано от Фейсбук (едно нетрадиционно интервю на кмета на община Попово, д-р Людмил Веселинов с наши съграждани)

ПечатЕ-поща

В желанието си да бъде в крак със съвременните средства за комуникация и кмета на Община Попово наскоро си създаде собствен профил във фейсбук. Както той пише на стената си, профилът, насочен основно към младите и компютърно грамотни поповчани има за цел „в приятелски и непринуден тон да Ви поканя тук в моя профил да станем приятели и свободно да питате, да критикувате, да публикувате  и да давате идеи, защото само така с вашата младост и енергичност ще можем заедно да работим за доброто на Попово.” Естествено, вече има и много зададени въпроси – както лесни, така и трудни за отговор. По-голямата част от въпросите са зададени като „лични съобщения” от хора, които не искат публичност, но смисъла им касае по-широка аудитория. Със съдействието на кмета на Общината ще дадем публичност именно на тези въпроси и техните отговори, като правим изричното уточнение, че на нас не ни бе дадена информация за хората, които са ги задали. Д-р Л. Веселинов уважи желанието за дискретност на съгражданите ни и им благодари за проявената активност. При достатъчен граждански интерес и в бъдеще ще повторим интервюто с нови въпроси и отговори.

Д-р Веселинов, в профила си сте писали, че сте роден в Попово, а в действителност Вие не сте?

Да, точно така е! Почти целият си съзнателен и трудов живот съм прекарал в селищата на община Попово и град Попово - чувствам напълно поповчанин. За това след известен размисъл поставих Попово като мой роден град в профила си. Аз се смятам за един от вас, а и по вота на нашите съграждани вече близо 20 години живея с болките, проблемите и радостите на жителите на община Попово. Да, поповчанин съм!


Какво ще се случи с големите пустеещи поляни в квартал „Младост” и въобще с този квартал?

Това, което в момента се случва с квартал „Запад” предстои да се случи и в квартал „Младост”. До края на 2011 г. ще изработим работен проект и той ще бъде следващият основно ремонтиран и модернизиран жилищен квартал в Попово. Ще започнем първо с подмяната на ВиК, ще оправим междублоковите пространства, уличките и тротоарите. След няколко години и той няма да има нищо общо с това, което е сега в добрия смисъл на думите. И там ще има детски площадки и спортни игрища. Всичко това ще се случи върху земята, която е общинска собственост. Това, което е собственост на гражданите, ние нямаме право да пипаме или благоустрояваме. Парите за ремонт на квартал “Младост” също ще бъдат набавени от европейските фондове. С оскъдните общински средства ще ни бъде невъзможно да го извършим. Ние ще кандидатстваме по всички европейски програми, докато успеем да ги набавим. Сигурен съм, че ще успеем!


До кога ще има дупки в асфалта и по  улиците на града ни?

Да, това е една много болна тема. И пак касае бюджета на Община Попово. Всяка пролет ние с наши средства се опитваме да извършим кърпежи по основните автомобилни трасета в населените места на Общината. Бюджетът, с който разполагаме, освен че е оскъден е и за всичките 35 населени места на община Попово! Недостигът на средства е основен проблем на всички общини с големината на нашата. Преди няколко години успявахме с много труд да заделим пари за ремонт на цели улици в града. Сега това стана почти невъзможно, но не само за Попово. Хроничният недостиг с течение на годините за преасфалтиране на улиците води и до хронични проблеми в това направление. С казаното по-горе аз не си търся извинение. Ние търсим начини за преодоляване на проблема – вече започнахме да подменяме по-голямата част на амортизираната ВиК инсталация в града. Пак с европейско финансиране. С подмяната на тази инсталация ще спрат течовете и непрестанното разкопаване на улиците ни. Там, където можем и ще положим нов асфалт, но само при напълно отремонтирани улици и ВиК мрежа. Искам да посоча и един друг факт, свързан с европейските пари с които работим. Във всички спечелени проекти има един дял – собствено съфинансиране. Ако сме успели да привлечем 10 млн. лв., които да инвестираме, примерно в строително-ремонти дейности между 5 и 15 % от парите трябва да платим ние от нашия бюджет. Нека да погледнем как стоят нещата от друга страна – ремонтираме основно средно голяма улица за 500 000 лв. наши бюджетни средства. Хората на тази улица ще са доволни, но с тази наша инвестиция при 5% съфинансиране на спечелен проект можем да усвоим 9,5 млн. лв. европейски средства, с които да ремонтираме основно още 19 улици плюс тази, за която стана дума. Кое според вас е по-добре: 1 улица веднага и с наши пари или 20, макар и малко по-късно по проект? Имайте още малко търпение и вяра в това, което вашата администрация прави и този проблем с дупките по улиците ще бъде преодолян и то веднъж за винаги!  Няма да е лесно и бързо, но и това ще стане!


Какви са плановете за мръсната канализация на града?

Проблемите с канализацията вече се решават. Започна нейната подмяна и поставяне на нови тръби, но поетапно. Няма как това да се случи в целия град отведнъж. Подменят се и амортизираните тръби за питейната вода – главните виновници за течовете и разкопаните ни улици. До няколко години Попово ще има почти изцяло подменена канализация, а там където по различни причини няма такава - ще бъде поставена. И всичко това ще се извърши с европейски средства и общинско съфинансиране. Друг път или възможност за това няма.


Ще бъде ли газифициран най-после и квартал „Младост”?

Град Попово се обслужва от дружество "Овергаз Север" ЕАД, като част от голямата фирма „Овергаз Инк.” АД. Едната част от квартал „Младост” вече е газифицирана – т. нар. долна част. Не само жителите на горната част на квартал „Младост” са ми задавали подобен въпрос. Много хора от много улици в града също желаят и до техните жилища да достигне природният газ. В годините на тежка финансова и икономическа криза, фирмата се е насочила към инвестиции в нова инфраструктура в големите градове – София, Стара Загора, Кюстендил и др. Там инвестицията е много по-бързо възвръщаема на километър прокарано трасе. Ние не можем да я виним за това. Повечето градове в нашата страна от ранга на Попово дори и днес не могат да си мечтаят за природна газ в домовете. Политиката на „Овергаз” в насока газификация е на базата на проявен интерес от гражданите. Инвестира се там, където има най-много желаещи потенциални абонати по дължината на евентуалното трасе. През 2011 г. фирмата не предвижда прокарване на нови трасета в Попово. За 2012 г. нямаме информация, но съм уверен, че газифицирането на Попово ще продължи и в бъдеще.


А защо всичко наведнъж започна да се разкопава и строи и да няма от къде да се разминат хората, а не постепенно да се строи?

Не е вярно, че всичко е започнало да се разкопава изведнъж. В момента се изпълняват два мащабни проекта, спечелени от Община Попово. По единия от тях се извършва модернизирането на кв. „Запад”, кв. „Ливади” и пешеходната зона в центъра и Градската градина, а по другия започна поетапно улица по улица подмяна на амортизирания водопровод. Всички виждате, че са предвидени временни обходни маршрути за движение. Ремонтираните зони и улици са снабдени с достатъчно обозначителни знаци, пренасочващи движението. За ВиК дейностите ще бъде направено всичко възможно за довеждане до минимум на притеснението на гражданите. Ние работим по спечелени проекти, които имат крайни срокове и те задължително трябва да се спазят. Всеки проект има много съпътстващи дейности, които определят и времето и сроковете за строежи (респ. ремонти). Това не са планови дейности на Община Попово. Или ще строим мащабно с европейски пари, или не. Нямаме друга алтернатива за обновяването на града и населените места в общината.


Градът е красив, но опустява. Младите нямат възможност за напредване след 12 клас и възможност за работа и просто се махат. Маха се от града бъдещето му, няма клубове за спортове, курсове за развиване на творчество, където всички да имат достъп и да се изявяват...

Ще ви помоля във въпросите си да не изваждате Попово от контекста на градовете и общините в България, които са от нашия мащаб. Също така от състоянието на Родината ни от повече от две десетилетия. Ние в Попово нямаме колежи, университети или научни центрове. Няма как да изучим децата си тук след завършване на средното им образование. Ние работим много и постигаме много, но не сме и оазис на благоденствието. Много от нашите опити за довеждане на инвестиции с качествени работни места в града ни остават тайна за широката общественост, но и не всичко може да се каже предварително. Успеем ли да създадем и нови добре заплатени работни места – значи ще сме успели във всичко. Когато има резултати от труда ни – вие в крайна сметка ги виждате. Не сме спирали да правим опити по един или друг начин и средства да доизградим бившата „борцова зала” като универсален спортен център. Търсихме начини да отремонтираме основно и волейболната зала в Градската градина.

В града ни има клубове за футбол, волейбол, кикбокс, фитнес, спортна стрелба, тенис на маса, народни и модерни танци, летен плувен басейн. Домът на културата и народното ни читалище всяка година ръководят курсове за развиване на творчеството, където всички имат достъп да се изявяват. Аз мисля, че тази сфера е напълно достъпна за граждански инициативи, и който е проявил желание да я развива винаги е срещал съдействие от мен. Бъдете и вие активни и не чакайте всичко само от местната администрация и държавата. Тези времена вече са отминали.

 

Едно интервю, взето от жителите на Попово с техния кмет

placeholder