1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Лобисти от Търговище и Омуртаг преструктурираха поповската болница

PDFПечатЕ-поща

На 16-ти юли 2010 г. от 14.00 часа по покана на проф. д-р Анна-Мария Борисова бе проведена работна среща в Министерството на здравеопазването - София. На срещата присъстваха поканените кметове на общини на Търговищка област, областният управител Митко Стайков, депутатът на Търговищка област от ПП „ГЕРБ” Лили Боянова, д-р Венка Стоянова – ръководител на Регионален център по здравеопазване – Търговище, директорите на МБАЛ-Търговище, Попово и Омуртаг, управителите на частни лечебни заведения д-р Тасков и д-р Папуров и др. Срещата до голяма степен бе резултат от протестните действия на гражданите на Попово и Опака в защита на МБАЛ-Попово.

По изходни данни от 2009 г. бе разгледано състоянието на здравеопазването в Търговищка област, но не това бе главната цел на дискусията, доколкото имаше такава. Най-същественото от разговора бе известието за редуцирането на легловата база в трите гореизброени болници.

Легловата база в МБАЛ-Търговище се намалява от 423 на 363 легла, в МБАЛ-Омуртаг от 142 на 112 легла, а в МБАЛ-Попово от 100 на 56 легла. Погледнато в проценти търговищката болница губи 14 %, омуртагската 21 %, а поповската ще изгуби цели 44 % от легловата си база. Повече от другите две болнични заведения взети заедно! На всеки 2-3 години ще се изготвят нови Здравни карти за страната, които най-вероятно ще продължат да ощетяват местната болница. Освен това драстично намаляват възможностите на Община Попово с МБАЛ-Попово за разпределянето на близо 150 000 000 лева по проекти на ОП „Регионално развитие” за модернизирането на общинските болници, тъй като размерът на средствата ще се определя според големината на болничните заведения (легловата им база).

Разгледано по отделения в МБАЛ-Попово Вътрешно отделение намалява от 28 на 20 легла, Неврологично отделение от 26 на 15 легла, Детско отделение запазва 15-те си легла, Акушеро-гинекологично отделение спада от 17 на 6 легла, а Хирургично отделение от 14 спада на 0 легла, т.е. се закрива изцяло. Единствената добра новина за жителите на общините Попово и Опака е, че предложението на д-р Венка Стоянова за преобразуване на МБАЛ-Попово в „болница за долечение” не бе прието! Премина се към вариант „преструктуриране”, като основната заслуга за това е натискът на поповската общественост за запазване на болницата си и отгласа, който той получи в страната. Преструктурирането на болницата само по себе си поставя много тревожни въпросителни, които засега остават без отговор.

Изнесените факти дотук говорят много красноречиво: най-засегната от „здравната реформа” в област Търговище е МБАЛ-Попово! Имайки предвид, че болничните заведения вече ще се финансират според броя легла, които им е разрешено да имат и спуснатите за тях лимитирани клинични пътеки (медицински услуги) за лекуване на пациенти, можете сами да сметнете с колко ще спадне бюджетът на МБАЛ-Попово, финансиран от Здравната каса – наполовина!

Въпреки привидното запазване на поповското здравно заведение, тенденцията е към неговото финансово обезкървяване. Това ще доведе със себе си до разпръсването на лекарите-специалисти, медицинските сестри и обслужващия болничен персонал в стремеж към по-голяма сигурност и по-добро заплащане. Повечето от тях ще се насочат към близките лечебни заведения и частни клиники в град Търговище, за да са близо и до своите семейства, а другите направо ще се изселят, ако искат и в бъдеше да практикуват хуманната си професията. В крайна сметка всичко това ще доведе до постепенен фалит на МБАЛ-Попово, преминаващ в пълен в рамките на 1-2 години и до закриването на здравното заведение.

Една злина не идва сама! Най-лошото впечатление от дискусията, освен арогантното поведение на Областния управител от град Омуртаг, направи видимата предварителна и задкулисна подготовка за нея с предрешените крайни резултати. Проличаха предварително уговорки и взетите решения от Областния управител на област Търговище Митко Стайков, депутата  от ПП „ГЕРБ” Лили Боянова и областното „здравно божество” д-р Венка Стоянова. Всичко е било предварително свършено! Ако може да се потърси мото за тяхното единство, афиширано на срещата, то е „всички срещу Попово в защита на МБАЛ-Омуртаг” - неофициалният филиал на търговищката болница и търговищките лекари.

Лошо впечатление направи и мълчаливото съгласие със случващото се на д-р Иван Димитров, директор на МБАЛ-Попово, избран първоначално като общински съветник на ПП „ГЕРБ” – Попово. Той бе избран и назначен с идеята да защитава интересите на МБАЛ-Попово, като политически ангажирана фигура към управляващата България партия! Мълчаливо съгласие и апатия, придружено с още по-мълчаливо бездействие и безучастие към съдбата на собственото му болнично заведение и сервилничене пред тези, които съвсем лобистки решиха съдбата на МБАЛ-Попово след 100 години съществуване. Тази негова позиция на преклонената глава, дето сабя уж не я сече се видя още на протестния митинг на 9-ти юли т.г. в защита на поповската болница с неговото „невидимо” присъствие, скрил се в кабинета си. Не случайно той не направи нищо, за да влезе в синхрон и да заработи съвместно с Община Попово и ОбС-Попово, а търсеше начини да избягва показването на собствена гражданска позиция. Не случайно на срещата той се отдели от поповската група, сядайки на дистанция от нея и показвайки дистанция! Защита на болницата чрез „сервилничене” показаха в близкото минало и местните депутати инж. Т. Тодоров и Ст. Иванов, самопровъзгласили се за единствените „праволинейни” представители на ПП „ГЕРБ” в ОбС - Попово и нейни местни ръководители, макар и нелегитимни. Преклонената глава може сабя да не я сече, но посече надеждата на поповчани за модерно и собствено болнично заведение в Попово.

А позицията на управляващите Република България партии в област Търговище от 20 години насам спрямо Попово е ясна. Удар след удар и силово налагане на мнения и решения. Същата политика се показва още от началото на „годините на прехода” и в областта на здравеопазването. Търговищките доктори-депутати досега без изключение прокарват свята политика в ущърб на здравеопазването на Попово (д-р Петров от СДС спомогнал и за появата на д-р Венка Стоянова, д-р Стоименов от НДСВ, Румен Такоров от БСП със съпругата си лекар). Към тях се присъединиха и подеха същата политика Лили Боянова и Митко Стайков, заблуждавайки управляващите държавата техни съпартийци в стремежа си за постигане на съмнителни лични и лобистки интереси.

Като граждани на Република България и на Община Попово ние имаме право на своя собствена гражданска позиция, защитаваща изцяло интересите на поповчани и на жителите на населените места в общината. За нас няма особена тежест какво са решили и продължават да решават групата лобисти, попаднали по някакво недоразумение на съдбата на място, даващо им сила и власт. Показвали сме го не веднъж в продължение на 20 години, ще го покажем и сега!

Всичко е до време и рано или късно си идва на мястото!

Oт Пресцентъра на Община Попово

20.07.2010 г.

placeholder