1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Започна поповският русалски панаир

PDFПечатЕ-поща

Един от най-известните панаири в Североизточна България – поповският, започна отново. По стара местна традиция той се провежда през т. нар. „Русалийската неделя“ (седмица), започваща с църковния празник Свети Дух — първият понеделник на Петдесетница (50 дни след Великден). Панаирът ще продължи точно една седмица (04.06.-10.06.2012 г.), като неговата кулминация тази година ще съвпадне с 10-ти юни – Празникът на град Попово.

Времето след Петдесетница и Свети дух от понеделник до събота се нарича "Русалската" седмица. Според народното вярване през Русалската неделя идват русалии, русалци, русали, откъдето идва названието на седмицата. Най-често те се смятат за орисници и самодиви, които са вредоносни сили. По-рядко им се приписва силата да лекуват. Най-опасни от цялата седмица се смятат русалската сряда и русалския петък.

На 10-ти юни от 10.00 часа ще се отслужи Тържествена света литургия за здравето и добруването на всички поповчани в централния православен храм на града Свето "Успение Богородично". Същата вечер от 20.00 часа на площад "Ал. Стамболийски" за всички гости на града и местни жители, групи от Сърбия, Гърция, както и местни състави ще изнесат празничен концерт.

Както досега и през тази година, панаирът ще бъде съпътстван от огромен брой най-различни панаирни атракции и сергии.

Началото на поповския русалски панаир е поставено през 1908 г., когато в Градската градина бил осветен извор (аязмо), смятан за лечебен. По-късно до извора е построен и параклиса "Рождество Богородично", действащ и до днес. За освещаването на извора се стекли хора от цялата околия и от съседните селища. Не пропуснали възможността да предложат стоката си и търговците. Така постепенно възникнал и панаирът. Той се провежда вече повече от едно столетие без прекъсване. По много стара традиция, която почти не прави изключение в последователността си на поповския панаир има поне един много дъждовен ден - за да им върви на търговците по вода.

Тази година панаирът ще бъде разположен по следните улици: бул. "България" – от пл. "3-ти март" (шадравана с лебеда) до ул. "Лозарска" (малкият Бончо); цялата улица "Драва"; бул. "България" (от сградата на Пощата до ресторант Марини); ул. "Мара Тасева" (от кръстовището с ул. "Драва" до кръстовището с бул. "М. Маджаров"). За новоизградената пешеходна зона се предвижда да остане незаета от панаирните атракции и сергии. Община Попово очаква около 350 търговци и фирми да вземат участие в Панаира.

Телефон за контакти с Щаба на панаира (помещава се в Дом на културата): 0608 / 4-22-61 – Красимир Колев Дамянов – началник щаб. Работното време на служителите от оперативния щаб за панаира с граждани и търговци е: сутрин от 08.00 до 12.00 и следобед от 13.30 до 16.30 часа.

От Пресцентъра на Община Попово

placeholder