1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Декларация на Гражданския съвет по религиозните въпроси на община Попово

PDFПечатЕ-поща

Уважаеми съграждани!

Свободата на вероизповеданията, плурализма на политическите позиции и свободата на словото са едни от най-сериозните завоевания на прехода в България. Тези безспорни демократични права не бива, в никакъв случай, да се използват за насаждане на омраза и недоверие, да са оправдание на откровени опити за нарушаване на конституционния ред в страната ни. Изхождайки от своите политически и морални принципи, следвайки историческите традиции в региона, категорично се обявяваме против всякакви опити за разделение на хората на базата на верската и етническата им принадлежност.

Във връзка с това, ние, членовете на гражданския съвет по религиозните въпроси на община Попово, изразяваме безрезервната си подкрепа за действията на Общината, свързани с прилагане на българското законодателство при решаване на проблемите, възникнали с опитите за нарушаване на Наредба № 1 на Общинския съвет в селата Зараево и Козица.

Заявяваме, че опитите на отделни хора за дестабилизиране на обстановката в община Попово на верска основа, са чужди на националните традиции и в този смисъл вредни за общото ни бъдеще.

Обществения съвет по религиозните въпроси е създаден като помощен и консултативен орган на Кмета на общината при решаване на религиозни въпроси, когато това е необходимо в духа на верска толерантност и взаимодействие.

Обществения съвет по религиозните въпроси бе създаден с идеята за обединение в името на по-успешния утрешен ден на региона, на всички живеещи тук и всяко действие, противоречащо на тази наша цел ще среща твърдия ни отпор.

Обръщаме се към Кмета и общинската администрация с настоятелната препоръка да се вземат всички законови мерки за пресичане на провокациите.

Уважаеми съграждани!

Нека не превръщаме Община Попово в поле за безотговорно политическо говорене и противопоставяне с непредвидими последици.

Нека всички, заедно, да се обединим от идеята да направим града и общината си едно по-добро място за живеене! Нека всеки изповядва каквато религия желае, но без да притеснява под каквато и да е форма другите около него!

Надяваме се, че тази наша декларация няма да стане повод за безсмислено говорене. Очакваме от всички жители на нашата Община да я подкрепят и тя да стане наша единна позиция!

Нека не забравяме че има моменти, в които общата цел е по-важна от личностните, верските и партийни противоборства.

placeholder