1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Две находки от общо 393 монети откриха в “Ковачевско кале” до Попово

PDFПечатЕ-поща

393 медни монети,  или цялото съдържание на две разпаднали се през вековете кожени кeсии откриха археолози при проучване на част от жилищна сграда. Находките са намерени на около 80 см една от друга. Първата торбичка е съдържала 171 монети, а втората 222. Жилището, в която са открити, е станало жертва на силен пожар, разразил се във втората половина на 5-ти век сл. Хр. То е било изградено и прилепено към зидовете на западната крепостната стена. Домът се е намирал в непосредствена близост до една от 17-те кули на късноримския град, известен днес като “Ковачевско кале”, разположен на около 7 км западно от Попово. Има сериозни археологически данни, че преди повече от 1560 години жилището е било обитавано от готи-федерати на Империята, потърсили спасение зад дебелите 3,20 м крепостни стени на града в бурното време предхождащо фаталната 447 година.

Повечето от откритите монети са от най-малкия номинал късноримски фолиси, като между тях има и половинки монети, които също са били в обръщение – обясниха археолозите. Двете монетни находки са най-големите, откривани досега на територията на укрепения град и са третата и четвъртата по ред за тазгодишните проучвания. Те, както и другите две, открити преди около месец находки ще хвърлят допълнителна светлина върху времето на най-катастрофалното за градовете на Късната Римска империя и за “Ковачевско кале” в частност нашествие на хуните на Атила. За този варварски погром древните автори пишат, че е имало толкова убийства и кръвопролития, че мъртвите не можели да бъдат преброени. Според хронистите над 100 града, многобройни църкви и манастири, разположени между Дунав и Константинопол, стават военна плячка.

Монетите от Калето са намерени под дебел пласт от керемиди, рухнали заедно с опожарената дървена конструкция и част от стените на жилището, на дълбочина около 1,30 м от днешната повърхност. Голяма част от тях при откриването още са носели следи от кожата на кeсиите, в които са били поставени.

Най-късните монети от двете колективни находки са отсечени при управлението на император Теодосий Втори (408-450) и са от типа реверс, известен сред учените и нумизматите като “кръст в лавров венец”.

Проучванията, подсигуряващи извършващите се консервационно-реставрационни дейности продължават.

placeholder