1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Кметът на Община Попово ще даде курбан на Свети дух за по-малко катастрофи и злощастни събития на територията на общината

PDFПечатЕ-поща

По инициатива на кмета, със спомоществователството на кмета - д-р Людмил Веселинов и на председателя на ОбС-Попово - Георги Георгиев на 9 юни 2014 г. от 11,00 часа пред параклиса в Градската градина ще започне освещаването и раздаването на курбан.

По този повод кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов заяви: „Курбанът, който раздаваме не гони политически цели. Не случайно реализираме идеята след отшумяването на страстите около изборите за евродепутати.

Повече от година много хора от общината пострадаха в различни злополуки, а някои си отидоха нелепо или преждевременно. Споходиха ни злощастни събития. Наскоро в две тежки катастрофи загинаха четирима много млади наши съграждани. Преждевременно си отидоха от този свят управителят на болницата д-р Иван Гущанов и бившият председател на районния съд в града адвокат Бисерка Рачева.

И до днес на Спасовден по стара местна традиция поповчани пренасят курбан за здраве и благоденствие в двора на новата ни църква. Ние подпомагаме ритуала със средства, жертвени животни или с каквото друго можем да сме полезни.

За този наш „извънреден” курбан, ако мога така да се изразя, не случайно изчакахме Петдесетница и Свети Дух. Светият Дух дава живот на всички твари, и чрез него ни се дарява мъдрост, духовни дарове и добродетели.

Тази година в навечерието на празника на Попово, и дни преди да достигне пълната си сила русалския ни панаир, даваме курбан, с който се надяваме да пресечем поредицата от злощастните за нашите съграждани събития. В тази връзка вече съм разпоредил в гробищния парк да се преустанови практиката да се изкопават предварително гробове. По този начин се връщаме към мъдростта на народната традиция.

Обмислихме и решихме, че най-подходящо за курбана място е площадката пред параклиса в Градската градина.

Самият параклис е построен през 1909 г. и посветен на рождеството на Света Богородица. Храмът беше постегнат през 90-те години на вече отминалия век от поповчани с цел предотвратяване на злощастни събития, като сполетялото ни тогава „стражишко” земетресение, при което пострадаха много Попово и част от поповските села. По-късно със заделени средства от Общината той бе отремонтиран, изографисан и снабден с красив иконостас. В сегашното си състояние малкият ни параклис е притегателно място за всички посетители на обновения градски парк.

Освещаването на курбана ще бъде извършено от свещеноиконом Валентин Лазаров, който е и архиерейски наместник на поповската духовна околия. Той застана зад идеята и взе присърце подготовката на инициатива.

Поканени са всички жители и гости на общината да участват в курбана."

placeholder