1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Археолози копаят древна административна сграда в „Ковачевско кале” до Попово

PDFПечатЕ-поща

Малка част от древната постройка бе „засечена” през лятото на 2013 г., по време на 7-месечните спасителни разкопки, съпътствали реализацията на мащабен инфраструктурен проект, защитен и реализиран от Община Попово. Тя се намира в непосредствена близост до цялосто проучената Западната порта на крепостта. Била е изградена преди близо 1700 години за целите на входно-изходния режим и за обслужване на проходящите. През есента на 2013 г. специализирана комисия към Министерство на културата възложи на Общината извършване на цялостно проучване.

Двумесечните разкопки показаха, че сградата е била изградена чрез редуване във височина на зидария от каменни блокове поставени в правилни редове. Те са били споени с изключително здрав хоросан (римски бетон), а над тях, на определено ниво е имало четириредови тухлени пояси, действащи и като противоземетръсни шайби. Този много популярен за римската и късноримската епоха начин на градеж е известен с названието „опус микстум”.

Масивни вътрешни пиластри са поддържали междуетажните конструкции на някогашната поне двуетажна сграда. Още по-масивни външни са предпазвали постройката от разцепване или самосрутване. Към приземния й етаж, снабден с равен тухлен под, вкопан в земята, се е слизало по два реда каменни стъпала. От южната страна на представителната сграда е бил изграден портик (покрито външно пространство), поддържан от колонада с вероятно осем колони. Опожарена по времето на катастрофално завършилата за римляните война с готите от 378 г., внушителната административна постройка е била президана и разделена на няколко жилища. В тях се е нанесло прогоненото от околните неукрепени поселения бедстващо население. Следите от пожара все още се откриват по каменните зидове и върху пода на приземния й етаж, където се намират и останките от рухналия й от природната стихия покрив.

Очаква се след окончателното разчистване на двуметровите насипи, покрили сградата, тя да заеме площ между 350 и 450 кв. метра, което я прави най-голямата открита до днес сграда в късноримския укрепен град.

Досега в крепостта от 1990 г. насам са разкопани руините на: Западната порта, на пет U-образни кули заедно с крепостната стена, която ги е свързвала, на две каменни стълбища, водещи към върха на крепостната стена, на малко езическо светилище от християнската епоха, заедно с обслужващата го двуделна и двуетажна административна сграда, част от руините на многоделната баня (терми) на селището, на още една по-малка сграда от IV век, няколко каменни основи на сгради от VI век и многобройни руини на жилища от V век, опожарени по време на хунските нашествия в средата на века.

Тазгодишните проучвания се ръководиха от проф. д-р Иванка Дончева от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” (В. Търново) и Владимир Стойков (Община Попово) с участието на местни археолози и със съдействието на местния исторически музей. Кампанията, като втори етап от спасителните разкопки, започнали през 2013 г., се финансира от бюджета на Община Попово. Тя ще приключи през идната седмица.

Реализираният през 2013 г. от Община Попово проект на стойност от близо 4 млн. лв., включващ консервационно-реставрационни мероприятия, туристически атракции и мащабна урбанизация на околните пространства, превърнаха „Ковачевско кале” в най-посещавания археологически обект на територията на област Търговище.

Фотографии: Владимир Стойков

placeholder