1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Операторът и режисьор Чертов получи голямата награда „Златното око”

PDFПечатЕ-поща

Операторът и режисьор Андрей Чертов получи голямата награда „Златното око” за филма „Дъждовен ден” на седмото издание на националния фестивал в памет на Димо Коларов, който се проведе в Попово от 23 до 25 октомври.

Гости на официалното закриване на фестивала  бяха актрисата Мартина Вачкова, журналистката Елена Йончева и голямата дама на българското кино и театър Гинка Станчева.

Жури с председател Константин Занков присъди награда за цялостно творчество на Христо Тотев – емблематично име в българската операторска школа, а наградата на Съюза на българските филмови дейци получи Михаил Боевски – оператор на филма „Контражур”.

В трите фестивални дни жителите и гостите на Попово имаха възможност да гледат всички 29 конкурсни филма, а непосредствено преди официалното закриване се състоя среща-разговор в памет на именития поповчанин оператор Димо Коларов. Събитието бе съпътствано от изложба организирана от Историческия музей с фотоси, свързани с развитието на българското кино, работата на бате Димо и първото издание на фестивала през 1998г. Съюза на българските и филмови дейци дари цигулката и акоредона на Димо Коларов на музея в Попово, а директорът Пламен Събев се ангажира вещите да станат част от пътуваща изложба „От киноцентъра до музейната витрина”, посветена на именития оператор, заснел „Капитан Петко войвода”, „Козият рог” и десетки други ленти.

Организатори на седмото издание на националния фестивал за операторско майсторство „Златното око” бяха Община Попово, Съюза на българските филмови дейци, в сътрудничество с Националния филмов център (Министерство на културата), с подкрепата на Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на телевизионните оператори, БНТ, UVT и Сдружение за среда и култура „Попово XXI век”.

placeholder