1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

До вестник 168 часа - непубликувано право на отговор

До г-н Николай Пенчев

Главен редактор на вестник „168 часа”

Уважаеми господин Пенчев,

В последните 20 години едно от най-сериозните достижения на многопартийната демокрация у нас е появата на свободната преса. Съществуването на много и различни като ориентация вестници даде възможност нe само за изразяване на целия спектър от мнения в обществения живот, но и за структуриране на медийния пазар на база целите, които си поставя всяко едно печатно издание. Всичко това обаче повиши неимоверно личната отговорност на пишещите и техните издатели, поставяйки им един висок праг на човешка и професионална етика. За съжаление, не е малък броят на прилепилите се към журналистическата гилдия хора, оказали се неготови за тези отговорности. Користното словоблудство, полуистината и дори откровената лъжа се превърнаха в начин за съществуване на една, за щастие малка част  от пишещото братство. Един изключително фрапантен пример в тази посока, уви, дава вестник „168 часа” чрез писанията на Галина Ганева по адрес на поповската общинска администрация и кмета на Общината д-р Людмил Веселинов в броя си от 11 март тази година. Оставяме настрана факта, че целият пасквил се крепи на твърденията на някакъв анонимен „бивш високопоставен служител!”, готови сме да подминем дори и гръмкото редакционно заглавие, защото те говорят просто за глупост и откровена некомпетентност. Аз разбирам, включените в него 100 милиона звучат примамливо – кръгла, лесно запомняща се цифра!  Така е озаглавена и програмата, която аз и моят екип изпълняваме през този мандат! Но лъжите, свързани с управлението на трудно отвоюваните от европейските фондове средства наистина идват в повече! В повече идват и твърденията за дирижирани търгове за изпълнители на обществените поръчки, а цитираните две фирми не само не са абонирани за победители, но и категорично не са сред изпълнилите най-големи обеми от работа. Всъщност от разположения на цяла страница материал най-ясно се набива на очи абсолютната  несъстоятелност на твърденията на Ганева за разследване срещу Кмета Веселинов за каквито и да било европейски средства! Независимо от напъна, в края на краищата, се стига до едно твърдение на прокурора Пламен Трифонов за неправомерно, според него, изплатени 4 000 лева адвокатски хонорари, но и това е становище, което той ще трябва да доказва в съда!

Любопитна подробност е фактът, че това за Ганева не е изолиран случай. Преди време тя бе изфабрикувала сензация за съдебен процес срещу кмета на Община Попово, оказал се впоследствие абсолютна неистина, но тогава сумата, до която бе достигнало въображението и бе далеч по-скромна – „само” 200 хиляди лева! Очаквам в следващия неин материал вече да има обвинения  поне равностойни на републиканския бюджет!

А как да коментираме прикачената към писанието снимка с Президента на Република България!

Пошлост и интелектуална немощ!

Това е единственото определение, което заслужава подобна поръчкова и нискоразрядна „журналистическа” самодейност.

Уважаеми господин Главен редактор, опитвайки се да запазя уважение към вестника, който ръководите, искам да се обърна към Вас с покана да посетите общината ни, да се запознаете с Фактите, пък тогава...

Вярвам, че в изпълнение на членове 1.2.1 и 1.2.2 от Етичния кодекс на българските медии ще публикувате в пълен обем това мое право на отговор.

С уважение!

Кмет на Община Попово

placeholder