1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Туристически обекти

PDFПечатЕ-поща

Православен църковен храм „Свети Архангел Михаил” в Попово ( т. нар. старата църква). Изграден е след големи перипетии от поповчани-християни през 1863 г. със съдействието на Мидхат паша и Русенския валия и осветен през 1880 г. Храмът е възстановен в сегашния си вид през 1975 г. През комунистическия режим е бил превърнат в музей на Руско-турската война и иконна галерия на Музея. През 2000 г. за пореден път е възстановен, за пръв път иконосписан и превърнат отново в действащ църковен храм. Един почти възрожденски комплекс, състоящ се от спретната бяла църква с красиви стенописи, камбанария, каменна ограда и тих приятен двор с лозници, чешма, цветя и паметни плочи и гробове на свещеници, ктитори и загинали руски войници през лятото на 1877 г.

Интересно място за любителите на културния туризъм са разкопаваните вече 2 десетилетия руини на късноримската крепост и град „Ковачевско кале”. Тя се намира на около 7 км западно от центъра на Попово, в непосредствена близост до съвременния път Попово – Бяла. Крепостта е разположена в равна малка долина, образувана при вливането в река Ковачевска (Ерек дере) на нейния северозападен приток - Чепез дере. Самията град заедно с мощната крепостна стена е построен между 308 и 324 г. сл. Хр. по време на съуправлението на императорите Лициний I и Константин I Велики, а зидовете на крепостната стена са с дебелина 3,20 м. Вътрешната територия на града обхваща малко над 40 дка. Укрепителната система е снабдена със 17 издадени пред стената кули, разположени почти симетрично по цялата дължина. В момента (2012 г.) по проект на Община Попово се изгражда цялостната инфраструктура на обекта: паркинги, ВиК, електрификация, посетителски център, частична реставрация и консервация на разкритията и множество туристически атрации. На историята града и археологическите проучвания има посветена рекламна книжка на издателство "Славена".

Друго интересно място за посещение са останките от тракийска куполна зидана гробница от края на IV век преди Христа, намираща се в землището на село Гагово, в близост до пътя за град Опака. Тя отстои на около 700 м в северна посока от покрайнините на село Гагово. Малко преди изградените обозначителни знаци на община Опака на шосето Гагово-Опака (шосе 202), черен път водещ към река Черни Лом (североизточно от шосето) и възвишенията над нея след около 1 км извежда до нея. Изградена е по нареждане и за целите на висш гетски тракийски аристократ в края на IV век преди Христа. Намира се в землището на село Гагово, в близост до пътя за град Опака. До нея се стига по черен път. Гробницата, разкопана през 2009-2010 г., представлява монументален архитектурен комплекс, състоящ се от две кръгли камери, обща правоъгълна предгробна камера, дромос (коридор) и едно допълнително правоъгълно помещение. Двете кръгли камери имат обща връзка, осъществявана чрез вход, затварян с двукрила каменна врата. Отделно всяка от камерите има свой допълнителен излаз към общото предгробно помещение. Гробница с подобно двукамерно планово-архитектурно решение не е известна до сега от територията на България. Над останките има изграден навес, който да ги предпазва от вредните атмосферни влияния. Мястото засега не е социализирано за посещение и няма засега изграден туристически маршрут до него, но достъпа е напълно свободен.

Като често посещаван туристически обект през последните години в община Попово се наложи и цялостния районен наследствен туристически продукт на капанците от с. Садина. В селото бе изграден по програма ФАР Капански архитектурно-етнографски комплекс. В него туристите се запознават отблизо с капанската култура, опитват от местните ястия и участват в типичните за този район занаяти. Тук туристите имат възможност да избират между три маршрута, включващи посещения на археологически, исторически и културни обекти. Самият обект предлага възможности за нощуване и цялостно наемане от група посетители. Телефони за резервация, информация и наемане на комплекса: 06036 2222 - кметство село Садина.

На 20 км южно от Попово, по поречието на красивата и живописна долина край Буюк дере (Голямата река), е изградена екопътека с дължина 13,5 км. Екопътеката е разположена е между селата Иванча и Долец. Това е едно от най-прекрасните места за ценителите на красотата и почитателите на природата, разположено на естествената граница между Балкана и Дунавската равнина. Девственото място предлага духовна наслада от добре изразената композиция между вода, скали и растителност. Тук през пролетта, лятото и есента се събират стотици туристи от не само от област Търговище, а и от горнооряховския и великотърновския регион. Те се отдават на вълшебните и романтични приключения с колоездене, разходки, събиране на билки, наблюдения на редки растения, риболов, в приготвянето и дегустирането на местни екопродукти, участие в традиционни чествания в местността “Тюлбето”, пране на валявица (при с. Иванча), нощувки на открито в палатка. Всичко необходимо за приятни преживявания в рамките на един ден в Поповска община.

Едно много подходящо място за отмора, съчетана със спортен риболов с билети е язовир „Каваците”, намиращ се околностите на гр. Попово по посока на град Търговище. На него могат да риболовстват всички членове на „Сдружение на ловците и риболовците” – Попово (тел. 0608 4-27-32), заплатили своя членски внос за съответната година и разполагащи с държавен билет за риболов. Всяка година язовир „Каваците” се зарибява от СЛР с около 10000 броя благороден шаран. В язовира има още каракуда, костур, бял амур, бяла риба (сулка), червеноперка, толстолоп, раци, миди, и др. Сред гората на язовирния бряг е изграден приятен и удобен за почивка хотелски комплекс от бунгала. От другата страна на язовира има също хотелска база “Ловен дом” – квартал Сеячи, в близост до ловно-стрелбищен комплекс.

В източната част на Попово се намира обширен парк, известен под името Градската градина. Създадена преди един век, тя е гордост за поповчани, които и днес се радват на тишината и спокойствието, царящи в нея. Многократно разширявана, залесена с редки растителни видове, Градската градина е прераснала в лесопарк, който достига до язовир Каваците. Сенчести алеи с пейки, беседки, детски кътове, шадраван, скулптури, чешми, православен християнски параклис от 1908 г., открити слънчеви пространства и пътечки създават уют, красота и духовна наслада. В парка функционират още две спортни игрища, игрище за плажен волейбол, закрита волейболна зала и открит плувен басейн с кафе-ресторант към него.

Възвишението „Калакоче най-високата част на Поповските височини (488 м). Разположено е между селата Ковачевец, Паламарца, Голямо Градище и Цар Асен. Там се намира третата по височина точка в Дунавската равнина. Днес по-голямата част от него влиза в землището на село Паламарца. От същото село има черен път, който води почти до билото на възвишението. Достъп за пешеходци до възвишението има и от посока Попово и село Ковачевец. При ясно време от него има отлична видимост към села, реки и язовири много извън територията на община Попово. В най-високата му част се намира могила, която по време на големите царски военни маневри от 1937 г. е служила за наблюдателен пункт на ген.-щаба на българската армия и лично на цар Борис III. За същата могила се разказва в тъжната древна легенда за смъртта на принцеса Антола и възлюбения й овчар Велиазар.

Историческият хълм Керчана до село Априлово: На 1 км северно от село Априлово и на около 10 км южно от центъра на Попово се издига гористото възвишение, носещо името Керчана или още "Керичан баир". То се намира на т. нар. "Ломски югоизточни възвишения", между рекичките Дермен дере и Къзъларско дере. Най-високата му част отстои на 385 м надморско ниво и дава отлична видимост на десетки километри и към долината на река Черни Лом. Южният скалист край на този връх е разцепен от един къс дол на две части. В най-високата северозападна част на се намират почти обезличените руини на късноантичната крепост „Манастира” (кале „Манастир”). В подножието на хълма се намира долината на река Черни Лом. Местността е най-известна с последното сражение на четата на Таньо Войвода, дадено на преследващата я турска потеря на 27-ми май 1876 г. Лобното място на самия войвода се намира в подножието на хълма. По стара традиция всяка година на 2-ри юни на височината Керчана, пред паметника на войводата, тържествено се почита подвига на четниците и на загиналите за освобождението на България по време на Априлското въстание. През Руско-турската война (лятото на 1877 г.) на хълма е имало окопи и са се водили сражения – и до днес там могат да се открият оловни куршуми, изстреляни от различен калибър оръжия. До най-високата част на хълма днес води сенчест асфалтов път, подходящ за автобуси, леки коли и велосипеди. По неговото трасе има изградени чешми, места за отдих и пикник. В близкото минало на хълма е имало двуетажна туристическа хижа, която отдавна е изоставена. Недалеч от паметника на Таньо войвода, на една слънчева поляна, е препогребан опълченецът от 3-та дружина Атанас Пеев - участник в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора.

На територията на община Попово се намира и лековито аязмо с параклис в село Звезда. Около 1885-1886 г. жителите на селото си построили малък църковен храм-параклис на името на светиите Петър и Павел над едно аязмо, за което се легендите от най-стари времена твърдели, че водата му е лековита и помага на слепите хора да прогледнат. На същото място, но години по-късно местните жители започват да правят курбан за здраве в деня на светите равноапостоли Константин и Елена - Костадиновден (21 май). Лековитият извор се намира в северозападната част на селото – в неговите покрайнини. Параклисът, построен отново през 1986 г. върху основите на по-стария, вече е реконструиран и посветен на св. св. Константин и Елена. Той е изграден като покривало над извора, помагащ и до днес на хората при проблеми със здравето и зрението. За съдействие за неговото посещение се търси кметството на селото. Телефон за контакти с кметството на селото: 06030 430.

За нуждите на седмичния обществен отдих в общината са отредени 3560 дка, в които са включени лесопаркове, водни и риболовни бази, туристически и ловни хижи, даващи чудесни възможности за развитието на алтернативен туризъм. Водещо място тук имат висококласните бази за ловен туризъм в селата Еленово, Голямо градище и местността „Маринка лъка” край град Попово, собственост на Горско стопанство "Черни Лом" и станали притегателен център за ценители от цяла Европа.

placeholder