1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Отпразнувахме празника на града с показване на нашите успехи и с желание за по-добро бъдеще

ПечатЕ-поща

И тази година празникът на град Попово – 10-ти юни бе отбелязан в тържествена атмосфера и множество културни прояви. Събитието уважиха делегациите на побратимените с Попово градове от Русия, Македония и Украйна. На 8-ми юни Студиото за класически и съвременни танци на Марина Великова отбеляза с незабравим концерт в залата на поповското читалище 30-годишната си дейност. На 9-ти юни в художествената галерия „Кирил Майски”, художникът Хрисанд Хрисандов откри юбилейната си изложба. В 9.00 часа в празничното утро, по стара поповска традиция в храм „Успение на Пресвета Богородица” бе отслужена Тържествена света литургия за здраве и за добруване на Попово и поповчани.

Гост на 10-ти юни за втори път бе и президентът на Република България – г-н Георги Първанов. След срещата му със съветници и граждани, провела се в заседателната зала на общинския съвет, той премина през новостроящата се пешеходна зона в центъра на града, разговаря с посрещащите го граждани и лично преряза в 11.00 часа лентата на реконструираната сграда на градското ни читалище. По този повод той сподели: „Обикалям много и мога да кажа, че такъв храм на духовността, построен в ново време – няма никъде”. Новият облик на читалищната сграда бе наречен малкото НДК и замък на духовността. Президентът поздрави кмета на Общината д-р Людмил Веселинов и Общинския съвет на бялото градче за положените усилия и получения резултат: „Когато има един Общински съвет, който е много конструктивен, който е в непрекъснат диалог и взаимодействие с бизнеса, виждаме, че нещата се получават".

Докато официалните лица говореха, активисти на гражданско движение “За Попово” издигаха плакати против градоначалника. В отговор на провокацията срещу кмета, президентът не се поколеба лично да отговори: „При цялата тази криза, която изпитваме, да припомним ефективните действия на ръководството на общината. Можете ли да посочите поне петима от общо 264-мата кметове, усвоили повече средства от Попово?” „...Защото когато страната е в криза, а бюджетите на общините са свити, резултатите са на лице, когато има кадърни и оправни кмет и екип.” Той допълни още, че магистралите са важни, но междуселските пътища също са от значение, защото много хора няма да ходят на море, но трябва да стигнат до общинския си център.

След кратка обиколка вътре в читалището, Президентът на Републиката разговаря с журналисти по различни актуални теми той заяви: „Аз имам добрата традиция да контактувам с всички кметове, без значение дали са леви или десни и ще държа на това до края на мандата си. „...„АБВ” няма ангажимент към изборите през есента, но представителите на движението по места ще могат да изразяват пристрастия в предизборната надпревара”. „...Предстоят ни нелеки месеци на политически дебати. Надявам се дебатите да са конструктиви и позитивни. Най-важното е на другия ден след изборите отново да има консолидация, за да има по-добро бъдеще за Попово, по-добро бъдеще за България”. След откриването на читалищната сграда, Георги Първанов посети две от обновените с европейски средства училища и градини: ОУ „Св. Кл. Охридски” и ЦДГ „Здравец”.

В 14.00 часа, след извършен водосвет от отец Валентин, кметът на Общината и бизнесменът Тошко Райчев прерязаха и лентата на изцяло обновения с европейски средства Дом на културата. Малко по-късно, на провелата се в обновената му зала Тържествена сесия на Общинския съвет, д-р Людмил Веселинов даде отчет за извършеното на територията на града и общината през изтичащия мандат 2007-2011 г. Той с чувство на удовлетворение от добре свършената работа отбеляза, че „Програма 100 милиона” инвестиции вече е преизпълнена. Привлечените средства през последните 4 години за инфраструктурни и други дейности в нашата община до момента надхвърлят 111 млн. лв. С тези средства са основно ремонтирани читалища, училища, детски градини, междуселски пътища, коритото на река „Поповска”, Домът за жени с умствена изостаналост в село Медовина, общежитието на децата в неравностойно положение, кварталите „Запад”, „Ливади”, Градската градина, новата пешеходна зона в центъра и много, много други.

На същата сесия със званието „Почетен гражданин” на Попово бяха удостоени Георги Витанов (посмъртно) – за големия му принос в развитието на образованието и културата на град Попово и Евтим Кръстев – за големия му принос в развитието на селското стопанство, икономиката и професионалното образование в града. С почетен знак и грамота на Община Попово за своите заслуги към града бяха удостоени художникът Хрисанд Хрисандов, писателят Никола Гаговски, дарителят д-р Йордан Димитров и строителният предприемач Тошко Райчев.

За инвеститор на годината за Попово бе обявен д-р Андреас Нобис - главен изпълнителен директор на „Лигнум холдинг" АД - Германия. Той бе удостоен с почетен знак на кмета и грамота за развитието на новия за региона отрасъл - създаване на насаждения за производство на ценна дървесина. Досега от „Лигнум холдинг” на терторията на общината са засадени 1 980 дка, а общият обем на инвестициите вече надхвърля 9 млн. лв. Кметът на общината награди с грамоти и най-добре представилите се през годината наши ученици на национални олимпиади, конкурси и др.

Празникът на Попово и  тържествената сесия на общинския съвет не бяха удостоени с присъствието на поканените областен управител и зам.-областни управители на Област Търговище. За пореден път изрично ни бе показано, че празниците и успехите на Попово не се възприемат от управляващите на Област Търговище и за техни празници и успехи.

Същата вечер, при променливо, дъждовно време и препълнен с жители и гости на града Летен театър, ансамбъл „Пирин” и фолк-певицата Емилия създадоха атмосферата на празничния концерт, съпътстван с красиви фойерверки.


От Пресцентъра на Община Попово

placeholder