1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Вандалските прояви в обновения парк „Градска градина” продължават

PDFПечатЕ-поща

Въпреки усилията на Община Попово за благоустрояване родното място за живеене и подобряване инфраструктурата на града, вандалщината продължава.

На 4 срещу 5 май 2012 г. (петък срещу събота) в югозападния район на Градската градина след 22.30 часа за пореден път е извършено увреждане на две пейки и на една от беседките. Умишлената злонамерена постъпка е установена към 1.30 часа след полунощ от патрулна кола на РПУ-Попово. Установено е, че група младежи са вандалствали в парка след употреба на алкохол, но към момента не са установени кои са лицата.

Две вечери подред, Общинската охрана, която се грижи за сигурността и реда в Градски парк констатира, че на територията на парка младежи употребяват алкохол. След подаване на сигнал от тяхна страна, на 6 май около 21.30 часа, Полицията установява, че група тинейджъри употребяват алкохол в парка, което е в разрез с Наредба № 1 за опазване на обществения ред и чистотата на населените места на територията на Община Попово. По случая са взети необходимите мерки от органите на реда.

На 7 май, към 18.30 часа отново група пияни младежи са нарушили обществения ред, като са псували и обиждали, намиращите се в градската градина майки с деца. След подаден сигнал от общинската охрана, пристигналите полицаи ги извеждат от парка и отвеждат в РУ „Полиция” – Попово. Тъй като лицата са непълнолетни са извикани техните родители и са им съставени предупредителни протоколи.

Вандализмът не е минало, той е факт и днес, и е крайно време ние като граждани да се научим да пазим всичко онова, което се прави за подобряването на живота ни в Попово, като с това даваме пример и на децата си.

Добре е посетителите на Градската градина да знаят и следните забрани, включени в Наредба № 1 на ОбС-Попово:

* Повреждането, отсичането и изкореняването на дървета и храсти от територията на парк „Градска градина” – град Попово и други паркове, градините, зелените площи, край пътищата и улиците, без разрешение на кмета на Община Попово, се наказва с глоба в размер, определен в Приложение № 1 към Наредбата.

* Трайното увреждане и косенето на тревните площи, късането и изваждането на цветя на територията на парк „Градска градина” – гр. Попово и други паркове, градините и зелените площи за общо ползване, без разрешение на кмета на Община Попово, се наказва с глоба в размер, определен в Приложение № 2 към Наредбата.

* Убиването на представителите на парковата фауна (гълъби, гугутки, пойни птици и други животни), унищожаването на техните яйца, местообитания, укрития и гнезда на територията на парк „Градска градина” – град Попово. Глоба в размер: 10 - 200 лв.

* Разместването и повреждането на декоративни съоръжения и скулптурни елементи, чешми, фонтани, пейки, маси, мостчета, беседки, осветителни тела, съоръжения за детски и спортни игри и указателни табелки, както и спането по пейките и беседките, и къпането във фонтаните. Глоба в размер: 10 - 200 лв.

* Рисуването, писането и драскането по фасади, градински и паркови настилки, парковата мебел, съоръженията и други публични и частни обекти, освен на определените за целта места. Глоба в размер от 50 – 500 лв.

* Ползването на съоръженията по детските площадки от лица, чиято възраст не съответства на максималната допустима възраст, посочена на указателните табели, разположени в непосредствена близост до съответното съоръжение. Глоба в размер от 20 200 лв.

* Разхождането на кучета на територията на учебните, детските и здравните заведения, кварталните детски спортни площадки, както и в парк „Градска градина” – гр. Попово, с изключение на местата, определените със заповед на кмета на Община Попово. Глоба в размер от 20 до 100 лв.

* Влизането, движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски и спортни площадки, зелени площи и пешеходни зони. Глоба в размер от 50 до 500 лв.

НАРЕДБА № 1 за опазване на обществения ред

по Диана Събева ("МВ")

placeholder